Efficiënt boodschappen doen

Een paar jaar geleden gaf ik met enige regelmaat een kookcursus waarin we ons onder meer verdiepten in manieren om efficiënter te koken & boodschappen te doen. Toen ging het vooral om duurzaamheid (vers, bio & van lokale producenten, zonder pakjes en zakjes) – maar diezelfde tips zijn hartstikke nuttig voor wie nu in Corona-tijd zoveel mogelijk binnen blijft. Hoe werkt dat, eens per week boodschappen doen?

Vooraf: Wie, wat, waar, wanneer

Bedenk om te beginnen waar & wanneer je boodschappen gaat doen en bestellen, en voor welke periode je gaat plannen. Wie eet er wanneer mee? Hier zijn we allemaal thuis, maar dat geldt natuurlijk niet voor iedereen. Denk voor buitenshuis werkende huisgenoten ook aan meeneemlunches, met dito snacks & drinken (en iets om voor & na het eten de handen te ontsmetten?)

Ik zelf plan van zaterdag t/m vrijdag; naast de wekelijkse levering van de Gouden Pompoen doen we één aanvullend rondje supermarkt & gaan we voor vers brood naar de bakker om de hoek.

Stap 1. Vul je voorraadkast aan

Nee, dit is GEEN pleidooi om te gaan hamsteren. Een voorraadje hebben betekent simpelweg dat je een buffertje hebt van de houdbare producten die je regelmatig gebruikt. Denk aan uien, aardappelen, havermout, suiker, een paar blikken gepelde tomaten, koffie. Een goed gevulde voorraadkast zorgt er voor dat je niet misgrijpt, en in geval van nood nog een weekje vooruitkunt.

Stap 2. Noteer je standaardboodschappen

Vul je boodschappenlijst nu aan met de dingen die je standaard in huis haalt. Melk, boter, brood, kaas, eieren, fruit, rauwkost, groente voor salade – die dingen. Alleen nu niet verspreid over meerdere boodschappenrondes, maar in één keer.

Stap 3. Maak een planning (avondeten)

Maak (liefst samen met je huisgenoten) een lijstje van wat je wilt gaan koken. Uitgangspunt daarbij is wat je nog hebt liggen en wat er nu leverbaar is: daar plan je je maaltijden omheen. Als je een gestructureerd type ben kun je een keurig dagschema maken, wij maken een globaal plan voor de hele week.

Let ook op houdbaarheid van je ingrediënten: stamppot met winterpostelein bijvoorbeeld is heerlijk in het vroege voorjaar, en barst van de vitamine C, maar dan moet je die postelein niet te lang laten liggen. Plan ook altijd een aantal gerechten met ingrediënten die goed bewaarbaar zijn.

Ik kies deze dagen vooral voor troostrijk eten. Vertrouwde maaltijden waar we allemaal blij van worden. Gezond eten is absoluut belangrijk (en doen we ook, er is ruim voldoende rauwkost & fruit) maar de sfeer in huis goed houden is essentieel. Dit lijkt mij niet het moment voor een etenstijddiscussie over witlof, vegaburgers of bonenschotels.

Tips voor een fijn weekmenu:

  • Varieer koolhydraten (granen, wortelgroenten, peulvruchten, vruchtgroenten als pompoen)
  • Varieer eiwitten (vlees, vis, zuivel, ei, soja & vleesvervangers, noten, peulvruchten)
  • Varieer de wereldkeukens
  • Plan een restjesdag, een geen-zin-om-te-koken-dag of een steun-uw-lokale-bezorghoreca-dag

Vul je boodschappenlijst aan met de ingrediënten die je naast je voorraad of standaardboodschappen nog nodig hebt.

Voorbeeld:

Uit voorraad & standaardboodschappen Boodschappenlijst 
Spaghetti met tomatensaus, gehaktballetjes Pasta, tomaten uit blik, ui, knoflook, kruiden, olie Gehakt
Stamppot winterpostelein Aardappelen, voor de flexitariër kaas en nootjes voor op de stamppot Postelein, spekjes, rookworst,
Kip, patat, appelmoes, boontjes Boontjes (uit de vriezer), patat en olie, appelmoes Kip
Gepofte bietjes, rijst met gesmoorde prei, feta, salade Prei, rijst, bieten, knoflook, olie Feta
Vis uit de oven, gekookte aardappeltjes, peterseliesausje, bloemkool Aardappels, overige ingrediënten sausje Vis, bloemkool, peterselie
Wraps, falafel, hummus, spicy broccoli Ingrediënten voor hummus, chiliflakes voor bij de broccoli Wraps, falafel, broccoli

 

Toelichting

  • Hier gaan de hoeveelheden uit de losse pols. Als je daar van in de stress schiet kun je de dagmenu’s van het Voedingscentrum gebruiken of je pakt er wat recepten bij.
  • Ik improviseer iedere dag een salade met wat er nog aan rauwkost in huis is. Dat valt hier onder de standaardboodschappen en komt dus niet op het weekmenu.

 

Stap 5. En de rest 

Met iedereen thuis doen we extra dingen voor de lunch. Samen koken en bakken is ook thuisonderwijs toch? Broodjes, cake, soep (van overgebleven kippenbotjes bijvoorbeeld), gevulde eieren – het is fijn als je voorraad ruimte biedt voor spontane uitspattingen.

Loop je lijst nog een keer na. Is er genoeg voor ontbijt, lunch, snackmomenten? Een koekje bij de koffie, een zak chips voor het weekend? Denk ook aan drinken (koffie, thee, limonade, een biertje voor de vrijdagmiddagborrel via Skype), toiletspullen en schoonmaakartikelen.

Ik hoop dat je iets hebt aan deze tips. Wij werkten zelf al een hele tijd niet meer met een weekmenu, maar het is best fijn om het in deze situatie zo weer op te kunnen pakken. Met een beetje planning kom je zo de week wel door. Pas goed op jezelf en #blijfbinnen!

Liefs, Anouk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.