Curry van haan of soepkip

Wist je dat “kip” uit de winkel helemaal geen kip is? (Disclaimer: meestal. Vaak. Hum.) Het zijn namelijk kuikens, van maar een paar weken oud. Zo doorgefokt dat ze in no time veel borstvlees ontwikkelen omdat de meeste mensen kipfiletjes willen kopen. Deze grootschalige productie van braadkuikens is een vrij recente uitvinding: voordat de landbouw in de jaren ’20 van de vorige eeuw industrialiseerde at men haantjes en gepensioneerde legkippen.

Nou aten we laatst een van de haantjes van boerderij Keizersrande. Gewoon, gebraden in de oven. Dat was lekker, maar wel kauwen. Die kan beter in een stoofgerecht, dacht ik toen. Kipcurry! Zo gezegd zo gedaan, alleen gebruikte ik voor dit experiment een soepkipje in plaats van een haantje (want goedkoper, én ik hoefde geen curry voor 10 personen).

Marinade

Laat de kip ontdooien, en snij in delen: poten, vleugels, borst. (Dit vraagt een goed scherp mes en vooral wat oefening, zowel praktisch als bij het overwinnen van de ieuw-factor. Maar als je dier wilt eten moet je het op z’n minst durven snijden, toch? Overigens kreeg ik zelf de filets niet fatsoenlijk van de ribbenkast gesneden, en heb toen dat hele stuk, karkas plus borstvlees dus, in zijn geheel mee laten trekken in de curry. Na een uurtje sudderen kon ik alsnog het vlees van de botten halen.)

Marineer de kipdelen een nachtje in yoghurt of karnemelk: de enzymen zorgen dat het vlees wat malser wordt. Uiteraard kun je lekkere smaakjes toevoegen aan je marinade: ik had gember, knoflook, kurkuma, een sinaasappel (nog meer mals-makende zuren!), chiliflakes – en natuurlijk zout en peper. Gewoon alles in de blender, klaar is je marinade.  Hoeveel? Zoveel als nodig is om de kipdelen goed te bedekken. Marineren gaat trouwens het beste als je de hele handel in een plastic (diepvries)zak stopt en er dan zoveel mogelijk lucht uit drukt.

De curry

Haal de kip uit de marinade, veeg er zoveel mogelijk af. Bewaar de marinade, die gaat later in de saus.

Braad de kipdelen in porties aan, snij ondertussen 2-3 uien in ringen. Leg de kip opzij. Blus indien nodig de pan af met wat water (aanbaksels losroeren, giet het vocht bij de bewaarde kip). Smoor nu de uien, een minuut of 10. Voeg smaakgevers toe: nog meer fijngehakte gember & knof, en gemalen specerijen als korianderzaadjes, mosterdzaadjes, kruidnagel, zoete paprikapoeder (pak weg een theelepel van elk), komijn en garam masala (twee theelepels tot een eetlepel). Verder pepers naar smaak, en zout, uiteraard.

Doe er twee blikken gepelde tomaat bij, plus ongeveer een half blik water. Breng aan de kook, proef of er extra zout of specerijen nodig zijn. Doe de kip in de saus, en laat op een laag vuurtje pruttelen. Wanneer het vlees gaar is maar nog niet zo ver dat het van de botten afvalt vis je de kipdelen uit de saus en verwijder de botjes. Doe het vlees terug in de saus, en laat lekker verder stoven. Hier heeft ie de hele middag opgestaan (alleen al voor de geur in huis zou je dat doen).

Maak de curry af: een handje linzen als de saus wat dun is, extra groente naar keuze (wortel, pompoen, aardappel, bloemkool – hou wel rekening met gaartijden). Helemaal op het eind wat snijbiet is ook lekker. Voeg ook de marinade toe, laat zachtjes pruttelen tot de groente gaar is en eventuele rauwe-kip-bacteriën uit de marinade onschadelijk gemaakt zijn, en breng op smaak.

Serveer met rijst, naanbrood en een komkommerslaatje.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.